10 dintre cele mai mari și mai frecvente mituri despre unghii!

Sigur ați auzit și dumneavoastră – nu te duce să-ți faci unghiile, te îmbolnăvești de cancer. Sau cineva încerca să vă bage în cap că ceea ce aveți pe mâini nu este tocmai sănătos pentru unghiile dumneavoastră și că ar fi mai bine dacă ați da lucrul acela jos. Există foarte multe mituri care s-au răspândit în legătură cu lacurile de unghii sau unghiile artificiale.
Le-am ales pe cele mai frecvente, pe care le puteți întâlni și eu vă voi explica adevărul referitor la acele semi-adevăruri! Și vom începe cu cel mai frecvent mit:

1. Unghiile trebuie să respire!

Unghia este un țesut mort. Mort ca, de exemplu, părul. Deseori auziți și argumentul că ar trebui să îndepărtați lacul sau modelajul pentru cel puțin o lună, pentru ca unghiile să se odihnească și să se întărească. Însă acest lucru nu este necesar. Fie că purtați lacul sau unghii artificiale, ajutați prin aceasta la protecția unghiei contra influențelor externe. În plus, pe unghie se ține mai bine stratul natural de grăsime care protejează unghia contra deshidratării. Unghia nu cere de la dumneavoastră nimic altceva decât o hrană corectă, pe care o primește prin intermediul lojei unghiulare. Pe aceasta o puteți influența – de exemplu, au ajutorul mâncării. Dar vom mai vorbi despre acest lucru.

2. În cazul utilizării îndelungate a lacului, unghiile vor îngălbeni.

Aceasta poate și nu trebuie să fie cu totul adevărat. Este adevărat că, dacă vă lăcuiți unghiile des cu nuanțe de culoare închisă, încep să se coloreze. Însă dumneavoastră puteți împiedica acest lucru – de exemplu, prin utilizarea lacului de bază de calitate înaltă.

3. Lacul se usucă rapid, dacă scufundați mâinile în apa rece ca gheața!

Lacul se usucă grație faptului că, la aer, din acesta se evaporează solvenții care l-au menținut în stare lichidă. Prin faptul că scufundați mâinile în apa rece ca gheața – sau orice apă – procesul de uscare nu se accelerează, ci, mai mult stricați toată operația.

55ab7410_c6db_0132_4595_0ebc4eccb42f

4. Petele albe de pe unghii înseamnă că aveți insuficiență de calciu.

Unghiile pot spune despre dumneavoastră foarte mult, dar tocmai aceasta nu este adevărat. Petele albe pe unghii (așa-zisa leuconichie) apar cel mai frecvent în urma unui accident, când vă loviți în unghie de un obiect și o bucățică de unghie se desprinde din loja unghiulară. Datorită acestui lucru, o astfel de pată rămâne pe unghie, de exemplu, chiar și 6 săptămâni, dumneavoastră uitați ușor de acel accident și, când observați schimbarea, nu știți cum să v-o explicați. Aceasta este într-adevăr cauza cea mai frecventă. Altfel, s-ar putea să fie vorba de indicația funcției necorespunzătoare a rinichilor, modificări în urma tratamentului cu chimioterapia, insuficiență de zinc și, rolul său, îl joacă și ereditatea. Trebuie să fiți atente să nu confundați o astfel de pată cu un mucegai care trebuie tratat.

5. Gelul UV este mai bun și mai sigur ca acrilul.

Această susținere le aparține cel mai des firmelor care fabrică geluri UV. Interesul lor este să înlocuiți acrilul rău cu gelurile UV care sunt ”mai menajante, mai sănătoase și mai sigure”. Însă acesta este o prostie, pentru că gelurile UV sunt fabricate pe bază de acril – doar procesul de producție este puțin diferit. O cosmeticiană de unghii bună știe că produsul este adecvat pentru unghiile dumneavoastră și vă propune o soluție corectă.

6. Modelajul distruge unghiile!

Nimic nu poate distruge unghia, deoarece, așa cum am mai amintit, unghia este un țesut mort. Această idee o puteți auzi, probabil cel mai des, de la damele care au lăsat să li se facă unghiile și apoi, acasă, și le-au îndepărtat singure. O astfel de unghie, bineînțeles, va fi deteriorată mecanic, va fi ruptă și, prin aceasta, și slăbită. Modelajul propriu-zis nu distruge unghiile, ci, dimpotrivă, știe să le și fie de folos, așa cum am mai scris mai sus. Dacă nu vreți să aveți unghiile deteriorate, cereți ca modelajul să fie îndepărtat de către o expertă în unghii sau învățați să faceți acest lucru corect :).

7. Unghiile artificiale ajută cu rezolvarea problemelor cu unghii urâte.

Pur și simplu, unii cred că unghiile lor sunt destul de urâte și că, unica și cea mai bună soluție este să meargă la o expertă în modelajul unghiilor și să camufleze perfect problema. Însă așa nu merge. De fapt, așa nu funcționează nimic în lume :). Faptul, că unii au unghii urâte, deseori înseamnă că sunt prea fragile sau poate și atinse de mucegai. La unghiile fragile ajută schimbarea alimentației când, în meniu introducem mai mulți acizi grași omega 3 și 6, fier și vitamina B. Prin aceasta reușiți să rezolvați nu numai problema cu unghiile, ci și cea a stilului de viață. O expertă de unghii bună nu ar trebui să vă permită ca unghiile afectate de mucegai să fie acoperite cu modelaj, ci, dimpotrivă, ar trebui să vă refuze și să vă recomande o consultație la un dermatolog, care vă debarasează de mucegai prin prescrierea unui tratament adecvat.

8. Tăierea cuticulei este bună pentru creșterea și sănătatea unghiilor.

Aici trebuie să adopt atitudinea ”greu de spus”. Înainte de modelaj, este importantă îndepărtarea cuticulei tocmai pentru ca modelajul să vă țină mult. Într-un astfel de caz, tratamentul calificat al cuticulei este foarte important. Dacă însă nu vă supuneți modelajului și aveți unghii naturale, pur și simplu, nu vă ocupați de cuticulă, nu ajutați și nici nu îi faceți rău unghiei. În cazul în care veți trata cuticula cu neatenție, se poate întâmpla că fie vă veți răni, fie veți introduce infecție în unghie. Dacă doriți să îndepărtați cuticula fin și eficient, recomand să scufundați mâinile pentru 10 minute în apa caldă și apoi, cu bețișorul, să o îndepărtați fin sau să faceți uz de un lichid special pentru degajarea cuticulei. Puteți încerca să faceți o vizită la o manichiuristă îndemânatică care vă va sfătui cum să lucrați cu cleștele pentru a nu vă răni :).

9. Lacurile de unghii cauzează lipsa de fecunditate!

Acest lucru este adevărat! Însă înainte de a intra în panică și a arunca toate lacurile pe geam, citiți compoziția acestora. Această avertizare se referă la produsele care conțin 3 substanțe vătămătoare sănătății: formaldehidă, toluen și dibutil (DBP)! Utilizarea acestora în cosmetică este interzisă în țara noastră. Dar se poate întâmpla din când în când, că, la cumpărarea unor lacuri ieftine din Asia, aceste substanțe pot fi prezente în produs – de aceea aveți grijă, întrebați de compoziție și nu cumpărați produse ieftine din Asia. S-ar putea să nu vi se merite.

10. Radiația din lămpile UV cauzează cancer.

Un mit răspândit frecvent, care se poate rezuma în cuvintele ”totul cu măsură”, inclusiv lumina. Radiația la care vă expuneți în lampa UV este identică cu radiația la care sunteți expuși afară – este vorba de razele UVA. Acestea cauzează îmbătrânirea prematură a pielii și pot cauza și cancer. De aceea ne ungem cu creme de bronzare. Însă lumina lămpii este foarte slabă și, cu o astfel de cantitate ar trebuie să depuneți un efort mare pentru ca tumoarea să-și facă apariția. Concret, radiația UVA în lampă ar trebui să fie de 7,5 ori mai puternică pentru apariția unor modificări. Însă dacă și acum vă temeți de influențe negative, atunci, 20 de minute înainte de utilizarea lămpii UV, aplicați-vă pe mâini crema de bronzare. Apropo – mult mai periculoasă este bronzarea într-un solariu. Aceasta presupune un risc similar de apariție a cancerului, la fel ca apariția cancerului de plămâni la un fumător înveterat.

Rezumatul? Unghia este doar un țesut mort al corpului nostru și cum va arăta depinde doar de noi. În cazul în care respectați principiile unui stil de viață corect, aveți o alimentație variată și evitați substanțele vătămătoare, unghiile dumneavoastră vor fi sănătoase. Și dacă mai adăugați executarea corectă și profesionistă a modelajului sau vă îngrijiți unghiile frumos dumneavoastră însevă, ele vă vor aduce numai bucurie. De exemplu, ați putea să cereți sfaturi de la designera dumneavoastră de unghii, care este calificată în acest domeniu și sigur știe mult mai mult decât este cuprins în acest articol.

Dacă vi se pare că am uitat unele mituri pe care le auziți din când în când, puneți-le aici în comentarii sau pe Facebook NaniNails.ro – putem să încercăm să le dezmințim împreună și să le adăugăm în articol!

 

Post navigation

Lăsați un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.